Varkens en ondernemen, de passie van Thijs en Maria


Het is allemaal zo vanzelfsprekend, het verse vlees bij de slager, de verse groenten in de winkel, een ovenvers brood bij de bakker. Al die zaken waarvan u en uw gezin dagelijks genieten. En zo hoort het ook. Soms is het goed er even bij stil te staan dat u daarvan kunt genieten, dankzij al die andere gezinnen in Limburg. Gezinnen die elke dag met veel passie zorgen voor die typisch Limburgse asperges en het ei in het voorjaar, de hamburger op de barbecue, het ijsje na, de stoofschotel na een lange herfstwandeling en de stamppot op een winterdag. Deze serie gaat over dat gezin… Het boerengezin.

passievan1.jpg

Varkensvlees. Bekend vanwege zijn natuurlijke eiwitten, vitamines, ijzer en zink. En enigszins berucht vanwege het verzadigd vet en cholesterol. Een product dat zowel de tong streelt als de tongen losmaakt. Maar voor Thijs en Maria van Eijk uit Nederweert bovenal een product dat met passie wordt geproduceerd. “Passie. Eén woord met een brede inhoud: emotie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en gevoel.”

 
Pur sang
Achter de staldeuren aan de Hoofstraat in Nederweert, bevindt zich een familiebedrijf pur sang. Wiel van Eijk startte hier begin jaren zestig met vleeskuikens. De vleeskuikens hebben inmiddels plaatsgemaakt voor 43.500 scharrelkippen en telt het bedrijf verder nog 350 zeugen en 3.100 vleesvarkens. 
 
Halverwege de jaren negentig hebben Thijs en zijn vrouw Maria het bedrijf overgenomen. Een logische stap: van jongs af aan had hij het ondernemerschap in zich. “Varkens houden is mijn drijfveer, het geeft energie en het verveelt nooit. Zo’n gevoel kun én wil je gewoonweg niet negeren. Zo ben ik er bij als de biggen worden geboren. En ben ik er ook bij wanneer diezelfde biggen als varken naar de slacht gaan. In die tussentijd hebben wij als gezin ons met de grootst mogelijke zorg, passie en plezier over de dieren ontfermd”, zegt Thijs. 
passievan2.jpg
 
Kwaliteit
Met de grootst mogelijke zorg doelt hij onder meer op het feit dat de varkens volgens het Milieukeur en het kwaliteitsprogramma Varkens van Morgen worden gehouden. Beide keurmerken stellen bovenwettelijke eisen aan het houden van varkens. Dit onder meer op het gebied van omgeving, dierenwelzijn en milieu. “Zo blijven onze pasgeboren biggen vier weken bij de moeder en worden ze gehuisvest in een stal met vloerverwarming”, licht Thijs toe. 
 
Op dit moment zijn de Thijs en Maria bezig met de voorbereidingen voor de uitbreiding van de bestaande vleesvarkensstal. Dit als gevolg van de aangescherpte eisen van de keurmerken. “Na de uitbreiding in het voorjaar van 2015, krijgen de biggen 30 procent meer ruimte en de vleesvarkens 25 procent. Daarnaast krijgen de biggen en vleesvarkens extra speelmateriaal. Verder gebruiken we weinig medicijnen voor de dieren en is ons bedrijf voorzien van groene stroom.”
 
Het voldoen aan deze bovenwettelijke eisen, vergt een behoorlijke investering. Maar je kunt volgens Thijs de omgeving niet negeren en hij gaat er vanuit dat het zich op lange termijn terugbetaalt. “Het voldoen aan deze eisen vraagt uiteindelijk ook om een meerprijs van het vlees. Het houden van varkens is onze passie, maar tegelijkertijd bekijken we het ook zakelijk. Het is ten slotte onze broodwinning.”
 
Acceptatie
Het is volgens Thijs goed om te blijven vertellen wat er allemaal komt kijken bij het houden van varkens. Hierbij is het belangrijk jezelf te kunnen verplaatsen in andere mensen. “Wat zien, ruiken en horen zij? Eigenlijk is jezelf hierin verplaatsen niet moeilijk, want mijn vrouw Maria en kinderen Koen, Linda en Kees en ik zijn naast varkenshouder ook gewoon mensen. Net zoals iedereen houden we ook van een schoon erf en genieten we graag van een mooi uitzicht vanuit het keukenraam.” Met die gedachte in het achterhoofd heeft Thijs een noodzakelijk waterbassin op zijn erf op eigen initiatief getransformeerd tot een vijver. Een lust voor het oog. Dit soort initiatieven zijn weliswaar vrijwillig, maar ook noodzakelijk. Het is volgens Thijs nodig om acceptatie en licence to produce te realiseren.
 
Toekomst
Dit toekomstgericht denken is niet voor niks. Het komt voort uit passie, maar het vooruitkijken en ontwikkelen zit ook in zijn bloed. Iets wat in de genen van de familie Van Eijk zit. Zoon Koen die momenteel de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS Hogeschool te ’s-Hertogenbosch volgt, heeft de ambitie om uiteindelijk thuis verder te gaan. Eerst wil hij nog zijn kennis delen en ervaring opdoen in het bedrijfsleven, maar zijn diepgewortelde passie ligt in de varkenshouderij. “Koen was altijd degene die als klein jongetje al bezig was om mij een deel van de werkzaamheden in en rondom het bedrijf uit handen te nemen. En nog steeds. Wie ben ik om hem dan tegen te houden?”, aldus Thijs.
 

Bekijk hier eerdere "Passie van..." artikelen

De kip, het ei en de passie van Gerry en Jos
Rodekool bereid met appel en passie
Melk met een vleugje romantiek van Ruud en Jolanda